Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Η ποδηλασία, καθαρά μαθηματική υπόθεση


Ο τίτλος, είναι μάλλον υπερβολικός, αφού και οι δεκάχρονοι πιτσιρικάδες, που ίσως δεν ξέρουν πολλά μαθηματικά, τα καταφέρνουν τέλεια στην ποδηλασία!

Όμως, οι επιστήμονες από τρία διαφορετικά Πανεπιστήμια συνεργάστηκαν για να κατανοήσουν το πώς επιτυγχάνεται η ισορροπία ενός ποδηλάτη, ένα πρόβλημα που απασχόλησε την επιστημονική κοινότητα από τη δεκαετία του 1860, όταν για πρώτη φορά εφευρέθηκε το ποδήλατο.

Ο καθηγητής Arend Schwab του ολλανδικού Πανεπιστημίου Ντελφτ είπε χαρακτηριστικά ότι "πάνω από 100 χρόνια οι άνθρωποι προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί ένα ποδήλατο με δύο τροχούς ισορροπεί μόνο του για λίγο, όταν του δωθεί μια αρχική ώθηση".

Τελικά, κατάφεραν να βρουν τον ποθούμενο μαθηματικό τύπο: ...μόνο 31 αριθμοί και σύμβολα και 9 παρενθέσεις! Ιδού:
Ο τύπος περιλαμβάνει διάφορα μεγέθη όπως την αδράνεια, την φυγόκεντρο δύναμη, την κλίση του ποδηλάτη, την στροφορμή κ.ά.

Η ανακάλυψη υπόσχεται πως θα βοηθήσει στην κατασκευή ακόμα πιο σταθερών ποδηλάτων, γεγονός που ελπίζουμε να χαροποιήσει όλους τους ποδηλάτες!

Προσωπικά, θαυμάζω την ικανότητα του εγκεφάλου μας, που όχι μόνο εναρμονίζει όλα αυτά τα μεγέθη, χωρίς να το παίρνουμε χαμπάρι, αλλά και μας εξασφαλίζει την δεξιότητα να ισορροπούμε στο ποδήλατο για μια ζωή, κατά το γνωστό "το (να κάνεις) ποδήλατο δεν ξεχνιέται ποτέ"!

Πηγές:
1. Το Βήμα, Μαθηματική φόρμουλα εξηγεί πώς καταφέρνουμε να κάνουμε ποδήλατο
2. Mathematical formula explains riding a bike