Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Μεταλλαγμένα προϊόντα: μια μαθηματική αποκάλυψη


Πολύς ο λόγος για τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Δημιουργήματα της Γενετικής, με αρκετούς οπαδούς - κυρίως εταιρείες τροφίμων - που υποστηρίζουν ότι αποτελούν την λύση στη μείωση των φυτοφαρμάκων και στην ολοένα αυξανόμενη ανάγκη για τρόφιμα.

Όμως, κανένας λογικά σκεπτόμενος δεν μπορεί να τα αποδεχθεί, πριν πειστεί ότι θα είναι ασφαλή για τον εαυτό του, αλλά και για την εξέλιξη της ζωής στη Γη. Γιατί αν ο προορισμός τους είναι να "δίνουν ζωή", αυτό θα πρέπει να έχει βάθος χρόνου και να μην σταματά στο "τώρα", πολύ μάλλον, να μην δρουν καταστροφικά στο μέλλον.

Η επιστήμη λοιπόν θα δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεται η ανθρωπότητα. Προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκαν και οι βιολόγοι William M.Muir του Perdue University και Richard D. Howard του University of Michigan: Χρησιμοποίησαν το μικροσκοπικό ψάρι oryzias latipes που έχει μικρό κύκλο αναπαραγωγής για να μελετήσουν το μοντέλο εξέλιξης ενός ανάμικτου πληθυσμού γενετικά μεταλλαγμένων ψαριών και φυσικών. Το μαθηματικό μοντέλο προέβλεψε κάτι εντελώς ασύλληπτο: ακόμα και όταν τα μεταλλαγμένα ψάρια αποτελούσαν ένα μικρό μέρος του συνολικού πληθυσμού, τελικά θα εξαλείφονταν και οι δύο πληθυσμοί!

Γιατί όμως αυτό; Γιατί, τα θηλυκά προτιμούσαν στο ζευγάρωμα τα μεταλλαγμένα αρσενικά που υπερτερούσαν στο μέγεθος. Όμως, αυτά δεν είχαν έμφυτες τις δεξιότητες αναζήτησης τροφής και επιβίωσης. Έτσι, οι επόμενες γενεές ήταν πιο ευάλωτες στο περιβάλλον τους, με συνέπεια να αποτυγχάνουν στην επιβίωση, καταλήγοντας στην εξάλειψη. Την μελέτη τους την δημοσίευσαν το 1999 στο PNAS (Proceedings of the Natural Sciences of the United States of America) στο άρθρο τους "Possible ecological risks of transgenic organism release when transgenes affect mating success: Sexual selection and the Trojan gene hypothesis"

Στην αρχή του παρόντος άρθρου βλέπετε μια εικόνα με δύο σολομούς. Ο μικρός είναι φυσικός, ενώ ο μεγάλος είναι το δημιούργημα της εταιρείας τροφίμων AquaBounty. Όπως βλέπετε, ίσως κάποτε να μπει στο πιάτο σας. Σίγουρα όμως δεν θα πρέπει να μπει στις θάλασσές μας, γιατί οι συνέπειες θα είναι μη αναστρέψιμες!

2 σχόλια:

gbasmatzidis είπε...

τρομάζω...και ανησυχώ...

Ειρήνη Π είπε...

Το ίδιο κι εγώ. Σίγουρα, κάτι πρέπει να γίνει...