Σάββατο, 20 Αυγούστου 2011

Η μελωδία των μαθηματικών

Θα θέλατε να μάθετε ποια μουσική παράγουν τα ψηφία του αριθμού π; Ή ποια είναι η μουσική μιας τριγωνομετρικής συνάρτησης; Δεν έχετε παρά να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα "The Sound of Mathematics" του ReoCities.

Όπως πληροφορορεί ο ίδιος ο συγγραφέας Daniel Cummerow, η μουσική βασίζεται τόσο στα Μαθηματικά, όσο και στις ανθρώπινες προτιμήσεις. Δείτε για παράδειγμα, πόσο μελωδικός είναι ο αριθμός π, κάνοντας κλικ εδώ.

Άθελά μου, παραλληλίζω αυτό το έργο με την σύλληψη του Πυθαγόρα να αναζητήσει μαθηματικές σχέσεις σε εναρμόνιους ήχους, αλλά και αντίστροφα, να εντοπίζει αρμονία και μελωδία σε ορισμένους λόγους αριθμών. Για τους Πυθαγόρειους ήταν τόσο στενή η σχέση αριθμών και μουσικής που το θεωρούσαν προφανές οι αποστάσεις μεταξύ των πλανητών να έχουν αρμονικούς λόγους, παράγοντας έτσι στο σύνολό τους μια μελωδία, την "μουσική των σφαιρών". Την ιδέα τους υιοθέτησαν ο Πλάτωνας και ο Κέπλερ για το κοσμικό τους μοντέλο. Ακόμα και η NASA δεν έμεινε ανεπηρέαστη, όπως μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και πολλοί άλλοι..


Πηγές:
The Sound of Mathematics, ReoCities
Pythagoras & Music of the Spheres (Geometry in Art & Architecture, Dartmouth College)
Music of the Spheres, University of California Observatories