Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Ζωγραφική με αριθμούς

Από παλιά, είχε πέσει στην αντίληψή μου η σχέση των μαθηματικών με την τέχνη και ειδικότερα την οπτική τέχνη (op art), όπου γραφικές απεικονίσεις μαθηματικών καμπυλών δημιουργούν εντυπωσιακά σχέδια.

Όμως δεν έχει περάσει μια βδομάδα από τότε που μια συνάδελφος, η Ελένη, μου χάρισε μια θαυμάσια ζωγραφιά, την οποία σκάναρα για να απολαύσετε κι εσείς. Πρόκειται, όπως πληροφορήθηκα, για έργο του Γιάννη Παλαμά, επίσης Μαθηματικού. Το ιδιαίτερο σ' αυτήν την ζωγραφιά είναι ότι οι γραμμές που την συνθέτουν είναι αποκλειστικά αριθμητικά ψηφία. Ενώ το μάτι μας συλλαμβάνει δύο πρόσωπα και μια πεταλούδα, με μεγαλύτερη προσοχή διαπιστώνουμε ότι η πεταλούδα έχει οχτάρια, τριάρια, τεσσάρι, άσσο, τα μαλλιά ότι είναι εξάρια κ.ο.κ. Η ιδέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τουλάχιστον για μένα, πρωτόγνωρη!

Αναζήτησα και άλλα, παρόμοια έργα στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσω πόσο σπάνιο είναι αυτό το είδος. Παραθέτω ένα έργο του Ben Heine όπου απεικονίζεται ο Αϊνστάιν, σχεδιασμένος με αριθμούς και την εξίσωσή του E=mc2.


Θα κλείσω με τα λόγια της Ελένης: Όταν δείχνω στους μαθητές μου αυτά τα έργα, αμέσως εντυπωσιάζονται και αυξάνει το ενδιαφέρον τους για τους αριθμούς και τα Μαθηματικά...

Ελένη και Γιάννη, σας ευχαριστώ και τους δυο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!

2 σχόλια:

giorgos b είπε...

Καλά...τι τέλεια άποψη!!
Μαθηματικά και εικαστικά. Super!!!

Ειρήνη Π είπε...

Γιώργο, χαίρομαι που σε ενθουσίασε ο συνδυασμός. Και εγώ, το ίδιο ξάφνιασμα ένιωσα. Πραγματικά Super!