Σάββατο 13 Μαρτίου 2010

Ζωγραφική με αριθμούς

Από παλιά, είχε πέσει στην αντίληψή μου η σχέση των μαθηματικών με την τέχνη και ειδικότερα την οπτική τέχνη (op art), όπου γραφικές απεικονίσεις μαθηματικών καμπυλών δημιουργούν εντυπωσιακά σχέδια.

Όμως δεν έχει περάσει μια βδομάδα από τότε που μια συνάδελφος, η Ελένη, μου χάρισε μια θαυμάσια ζωγραφιά, την οποία σκάναρα για να απολαύσετε κι εσείς. Πρόκειται, όπως πληροφορήθηκα, για έργο του Γιάννη Παλαμά, επίσης Μαθηματικού. Το ιδιαίτερο σ' αυτήν την ζωγραφιά είναι ότι οι γραμμές που την συνθέτουν είναι αποκλειστικά αριθμητικά ψηφία. Ενώ το μάτι μας συλλαμβάνει δύο πρόσωπα και μια πεταλούδα, με μεγαλύτερη προσοχή διαπιστώνουμε ότι η πεταλούδα έχει οχτάρια, τριάρια, τεσσάρι, άσσο, τα μαλλιά ότι είναι εξάρια κ.ο.κ. Η ιδέα είναι πραγματικά εντυπωσιακή και τουλάχιστον για μένα, πρωτόγνωρη!

Αναζήτησα και άλλα, παρόμοια έργα στο διαδίκτυο, για να διαπιστώσω πόσο σπάνιο είναι αυτό το είδος. Παραθέτω ένα έργο του Ben Heine όπου απεικονίζεται ο Αϊνστάιν, σχεδιασμένος με αριθμούς και την εξίσωσή του E=mc2.


Θα κλείσω με τα λόγια της Ελένης: Όταν δείχνω στους μαθητές μου αυτά τα έργα, αμέσως εντυπωσιάζονται και αυξάνει το ενδιαφέρον τους για τους αριθμούς και τα Μαθηματικά...

Ελένη και Γιάννη, σας ευχαριστώ και τους δυο ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ!

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Πεντόμινα!

Όλοι γνωρίζουμε το ντόμινο. Το πλακάκι με τα δύο τετράγωνα.
Με την παρακάτω εφαρμογή μπορείτε να μελετήσετε τα πεντόμινα, πλακάκια με 5 τετράγωνα. Μάθετε πόσα είναι, τι συμμετρίες παρουσιάζουν πώς (και αν) πλακοστρώνουν το επίπεδο, ασχοληθείτε με ενδιαφέρουσες σπαζοκεφαλιές.

(Aν δεν φορτώνει η παρακάτω εφαρμογή, τότε πατήστε εδώ. Θα χρειαστείτε τον Adobe Flash Player.)
Πηγή: http://www.ngfl-cymru.org.uk/eng/pentominoes_-_ks2


Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

Κόλπα πολλαπλασιασμών...

Δείτε το ακόλουθο βίντεο. Προβάλεται ένας πρωτότυπος τρόπος πολλαπλασιασμού αριθμών με γραμμές.



Και εδώ παρακολουθήστε ένα κόλπο για να "παίζετε στα δάκτυλά σας" την προπαίδεια του 9.